Assenede wil hartveilige gemeente worden: ‘Schrijf nu in voor de cursus reanimeren en defibrilleren’

Deze week volgden twaalf personeelsleden van de gemeente Assenede een cursus reanimeren en defibrilleren. Het is één van de acties om van Assenede een ‘hartveilige’ gemeente te maken. Ook voor de inwoners worden binnenkort een aantal gratis cursusmomenten georganiseerd.

In een hartveilige gemeente stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand met 50 tot 70%. Zo worden dagelijks 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleven slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt met 50 tot 70% als je een AED (automatische externe defibrillator) gebruikt binnen de 3 tot 5 minuten nadat de hartstilstand zich voordeed.

Opleidingen

Daarom worden zowel voor het gemeentepersoneel als burgers opleidingen ‘reanimeren en defibrilleren’ georganiseerd. Deze opleidingen worden gegeven door Rode Kruis-Vlaanderen.  Tijdens deze zeer interactieve sessies leer je reanimeren en defibrilleren. Begrippen als veiligheidshouding, AED en reanimatie zullen na deze cursus geen loze begrippen meer zijn.

De eerste cursus vindt plaats op 28 april 2020 van 19.00 tot 22.00 uur in het Rode Kruis Lokaal op jeugd- en sportdomein Ter Walle in Oosteeklo. De deelname is volledig gratis.

foto © Vivien De Baets