Augusta Serie uit Assenede blaast 100 kaarsjes uit

Augusta Serie uit Assenede blies op 17 februari honderd kaarsjes uit. De kranige eeuwlinge werd door het college van burgemeester en schepenen gehuldigd in woon- en centrum Sint-Jozef in Assenede.

Woonde bijna ganse leven in Boekhoute

Augusta Serie werd geboren in Gent, dicht tegen de Blandijnberg. Op 3 jarige leeftijd verhuisde ze naar Boekhoute. Ze woonde er bijna haar ganse leven. Op haar 14de ging Augusta werken in de spinnerij op de Wiedauwkaai in Gent. Ze maakte daar garen, deed molens spinnen en bediende machines. In Boekhoute leerde ze haar man Albert Gilson kennen. Albert man werkte gedurende de oorlog als schipper. In die tijd werd ook dochter Lidy geboren. Vlak na de oorlog in 1945 volgde een zoon.

In 1964 legde ze haar examen af als kokkin. Augusta werkte daarna jarenlang als kok in het lyceum aan de Gimarstraat in Gent. Daar kookte ze ook dagelijkse kost voor de kinderen en collega’s.  Haar specialiteit was gerisoleerde aardappelen. Ze klom er zelfs op tot souschef  van Chef Gaspard. In 1980 ging ze na een rijkgevulde carrière met pensioen.

Levenskracht

Het was het begin van een mooie periode. Tot in 1993 haar enige zoon omkwam bij een ongeval in Duinkerke. Ze denkt nog steeds  met veel verdriet terug aan die tijd. Gelukkig overwon de levenskracht. En die is bij Augusta heel erg aanwezig. Tot haar 80ste deed ze zelfstandig al haar papieren en administratie. Ze reed tot haar 87ste met de auto. Augusta is zelfstandig blijven wonen tot haar 98ste. Ze verhuisde op 23 december 2018 naar het woon- en zorgcentrum in Assenede. Ze wou enkel verhuizen tot ze zeker was dat haar kat ‘Snulleken’ een goede thuis had gevonden.

Het typeert Augusta, een vrouw uit de duizend.  Haar levensmotto: “Neem het leven zoals het komt.  Een goede gezondheid krijg je, de rest moet je zelf doen!”