Radio ZRO

Bibliothecaresse Carine zwaait na veertig jaar dienst uit

Afgelopen zaterdag nam Carine Christiaen (62) na veertig jaar afscheid als bibliothecaresse bij de gemeente Assenede. Samen met het trouwe team was Carine veertig jaar het gezicht van de bib in Assenede. De laatste uitleen zaterdagochtend was een bijzonder moment.

Begonnen als vrijwilliger

Onder de vleugens van Christiaen groeide de bib uit tot het kloppend literaire hart van de gemeente. Een verhaal dat begon als tienjarig meisje. “Ik was van dag één verliefd op de bibliotheek. Toen nog een initiatief van de parochie. Ik was er niet weg te slaan als kind. Die gigantische wereld vol kennis en fantasie trok mijn enorm aan. Ik ben er dan ook begonnen werken als vrijwilliger en eigenlijk ben ik er nooit meer weggegaan.”

Eerste bibliothecaresse in Assenede

En zo werd Carine Christiaen bijna veertig jaar geleden de eerste bibliothecaresse van de gemeentelijke bibliotheek in Assenede. In al die jaren zag ze bib letterlijk en figuurlijk groeien. “Ik heb maar liefst zeven verhuizen meegemaakt. Eerst zat de bibliotheek enkel in Assenede gehuisvest, daarna zijn er ook de deelvestigingen bijgekomen, om uiteindelijk terug te plooien op enkel Assenede. Al dat gesjouw met dozen en boeken doet iets met een mens. We hebben veel mooie momenten meegemaakt. Zoals de opening van de nieuwe bibliotheek in Assenede in 1992. Dat was in die jaren echt vooruitstrevend.”

“Geen achtste keer verhuizen”

Dit jaar opent ook de nieuwe belevingsbibliotheek in de Sportstraat. “Een dossier dat ik van binnen en van buiten ken, al ben ik eigenlijk ergens wel opgelucht dat ik geen achtste keer moet verhuizen. Al kijk ik natuurlijk wel uit naar de opening. Hopelijk vergeten ze me niet uit te nodigen  of ben ik niet weg op reis.” (lacht) Helemaal verdwijnen zal Carine nooit doen. “Ik kan niet goed stilzitten. Als ze vrijwilligers zoeken tijdens de voorleesweek mogen ze mij altijd bellen. Uiteraard blijf ik ook lid. Ik ben een echt bibliotheekdier, dat ga je niet in één twee drie veranderen. Ik zou die gemeenschap ook niet kunnen missen. Want dat is wat onze bib vandaag is: een gemeenschap, voor sommige mensen zelfs familie. Ik kijk er naar uit om eens een praatje te kunnen slaan in de bib zonder met mijn werk bezig te moeten zijn.”