Filatelist schrijft boek over 48ste postzegel van België

Een boek schrijven over de 48ste postzegel van België uit 1885 met een beeltenis van Leopold II, zijn ontwikkeling en gebruik, voor de meesten onder ons geen alledaagse materie.  Theo Van Damme, filatelist in hart en nieren en al 22 jaar voorzitter van Phila Zelzate, schreef er een boek over.   

Deze zegel werd in alle postkantoren van België te koop aangeboden op 1 januari 1885 en had een waarde van 25 c. Dit was het tarief voor een brief naar het buitenland met een gewicht tot 15 gram. Schreef men naar Zuid-Amerika of Frankrijk enz., dan was het dus 25 c, met uitzondering van Nederland en Luxemburg, voor deze landen was het port 20 c.

Verzamelaar Theo heeft ruim zesduizend exemplaren van deze postzegel in zijn collectie. “Maar niet één is gelijk,” zegt hij. “Want er zijn steeds kleine kleurverschillen, drukfoutjes en vooral de afstempelingen vertellen vaak een eigen verhaal.” Genoeg materiaal om er een boek over te schrijven.

“Met dit boek hebben mijn vrouw Jenny en ikzelf, op een eenvoudig leesbare manier, een overzicht willen geven over de proefdrukken, het gebruik van de stempels op postzegel nr. 48 tijdens zijn loopperiode, alsook een overzicht van brieven, briefomslag, omslagbrief, kaartbrief, briefkaart, wisselbrief, ontvangstbewijs en zwerfbrief, alles met volledig gebruiksoverzicht,” zegt auteur Theo Van Damme.

Dat ook poststempels een verhaal vertellen, merk je duidelijk in het rijk geïllustreerd boek.  Het boek kost 15 euro, vooraf inschrijven bij de auteur: theo.van.damme@skynet.be of 0497-40.45.98. 

foto © Vivien De Baets