Radio ZRO

North Sea Port voelt corona, brexit en oliecrisis

North Sea Port, de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen heeft een minder jaar achter de rug. De coronacrisis, brexit en de oliecrisis laten zich duidelijk voelen in de haven. De goederenoverslag via zeevaart daalde met 11,2% naar 63,5 miljoen ton. De overslag van containers blijft dan wel groeien.

Terwijl de goederenoverslag daalde, is er wel goed nieuws bij de overslag van containers. In 2020 werden er meer containers richting Groot-Brittannië verscheept en er werd bovendien een vijfde meer bananen in containers vervoerd.

Rusland blijft belangrijkste handelspartner

North Sea Port ziet in de top vijf van de belangrijkste handelspartners in 2020 dezelfde landen verschijnen als in 2019. Rusland blijft op nummer één. Het Verenigd Koninkrijk komt op de tweede plaats en doet haasje over met de Verenigde Staten die op plaats drie terechtkomen. Canada stijgt een plaats naar de vierde plek. Brazilië zakt een plaats en neemt de vijfde stek in.

Herstel verwacht in 2022

North Sea Port kijkt uit naar een positiever 2021, met tegen het einde van het jaar een halvering van het verlies mits er geen zware derde lockdown komt. In de loop van 2022 wordt een volledig herstel verwacht richting 71,5 miljoen ton, het overslagvolume van 2019. De veerkracht van en het herstel bij bedrijven in sectoren zoals automotive, droge en vloeibare bulk, staal en transport kunnen daartoe bijdragen.