Operazangeres Rita Gorr en verzetsheldin Magdalena Kintziger krijgen eigen straatnaam

Het gemeentebestuur en de gemeentelijke culturele raad ijveren ervoor om in de toekomst meer nieuwe straten naar een vrouw te noemen.  “Doorheen de geschiedenis hebben heel wat vrouwen fantastische dingen gepresteerd, bedacht en bereikt,” zegt burgemeester Brent Meuleman.  “Jammer genoeg is iemand vergeten hun namen te noteren, hun verhalen te onthouden en hen in een geschiedenisboek te zetten. En die vergetelheid toont zich ook in ons straatbeeld.” 

De culturele raad wil net als Sofie Lemaire met de campagne ‘Meer vrouw op straat’ daar verandering in brengen door in Zelzate meer  straten te noemen naar vrouwen die niet meteen een belletje doen rinkelen maar waar een indrukwekkend verhaal achter schuilgaat.

Met unanimiteit nam de jongste gemeenteraad de principebeslissing om  verzetsstrijdster Magdalena Kintziger en operadiva Rita Gorr in de nieuwe verkaveling tussen de Burgemeester Camiel Leynlaan, de Burgemeester Jozef Chalmetlaan, de Cesenaticolaan en de Verbroederingslaan te eren in een mooi en ambitieus project. Burgemeester Brent Meuleman is opgetogen over deze beslissing. 

Rita Gorr, een wereldberoemde mezzosopraan, werd in 1926 geboren in Zelzate. Ze trad op in de Metropolitan Opera te New York, La Scala te Milaan, de Royal Opera House in Covent Garden Londen en de Weense Staatsopera. De bekendste inwoner van Klein Rusland was een absolute wereldtopper en overleed in 2012. 

Magdalena Kintziger werd geboren in 1911. Zij was een verzetsheldin van de verzetsgroep V5 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze probeerde onder andere drie Britse piloten uit de handen van de Duitse bezetter te houden. Na haar aanhouding en veroordeling verbleef ze in concentratiekampen. Toen ze bevrijd werd door Engelse en Canadese soldaten, woog ze nog amper 25 kilogram. Ze werd uiteindelijk diep in de negentig en stierf in 2009 in Zelzate.

foto © Vivien De Baets