Radio ZRO

Jaarbegroting Stad Gent bijgestuurd door corona

Het Gentse stadsbestuur heeft de voorbije weken het voortouw genomen om alle Gentenaars bij te staan in coronatijden, en zorgt er nu voor dat ook de financiële impact daarvan wordt opgevangen. De coronamaatregelen zijn gefinancierd, de autofinancieringsmarge is ruim positief en de schuldgraad blijft onder controle.

21,9 miljoen euro extra uitgaven door coronacrisis

Corona heeft er stevig ingehakt bij de Gentenaars. Het was een moeilijke periode, niet in het minst financieel. En dus koos het stadsbestuur voor een stevig ondersteuningspakket. 21,9 miljoen euro ging naar extra uitgaven om de directe gevolgen van corona op te vangen. Het gaat om uitgaven om de eerste dringende noden te lenigen (zoals de aankoop van beschermingsmateriaal) en ter ondersteuning van de meest kwetsbare Gentenaars (extra budget voor geestelijke gezondheidszorg, materiële hulpverlening, nachtopvang, onderwijs, een huurpremie, arbeidsbegeleiding …). Daarnaast werden ook steunmaatregelen getroffen voor de cultuursector, de lokale economie en de toeristische sector. Ook specifiek voor de zomerperiode, die vele Gentenaars in eigen stad zullen doorbrengen, worden heel wat maatregelen voorzien zoals vrijgemaakte Zomerpleinen, extra ingrepen in de parken en een uitgebreid vrijetijdsaanbod voor jongeren én volwassenen.

Minder inkomsten door kwijtschelden van belastingen

De crisis leidde echter tegelijkertijd tot 27 miljoen euro minder inkomsten. Ook hier ging het vaak om beleidskeuzes ter ondersteuning van de Gentenaars en Gentse ondernemingen. Denk maar aan het kwijtschelden van lokale belastingen (zoals de terrasbelasting, de bedrijfsbelasting en de taxibelasting en -retributies), of aan het opschorten van de parkeercontroles of aan de huurvrijstelling voor verenigingen en ondernemingen.

Maar ook 13,5 miljoen bespaard tijdens corona

Langs de andere kant werd 13,5 miljoen euro aan geplande uitgaven niét besteed door de crisis: een deel van het personeel werd tijdelijk werkloos of werkte van thuis uit, kosten voor schoonmaak en energie lagen lager, … Daarnaast ontving de Stad 4,8 miljoen euro extra van (voornamelijk) andere overheden, onder meer uit het noodfonds Cultuur, Sport en Jeugd en het extra budget dat werd toegekend aan het OCMW.

Categorieën

Archieven